31 de juliol 2006

Festa major sostenible!

L'agenda 21 SER vol felicitar a les regidories de Serveis i Medi Ambient. Durant la festa Major, ha continuat la PEDAGOGIA DEL RECICLATGE vers el ciutadà ambdues regidories han fet ús dels seus recursos, perquè el ciutadà recicli en els "espais públics", igual que ho fa a la seva llar.

També volem donar les gràcies als JUTGES de la FESTA DELS COLORS, que en algunes proves on oferien begudes a nens o adults, disposaven de cabaços de plàstic especials per recollir les deixalles orgàniques.

En els actes públics on calia contenidors per les deixalles,(la Milla, la Sardinada, el Sopar dels colors etc...), els ciutadans han disposat de contenidors per la matèria orgànica i inorgànica i així han aplicat els mateixos criteris de reciclatge a dintre i a fora de casa. L'agenda 21 SER defensa com a principi bàsic de sostenibilitat, que les deixalles orgàniques i inorgàniques entrin en la cadena de la REUTILITZACIÓ, i la festa major era una oportunitat única per conjugar civisme i participació

Volem donar les gràcies també al CARMELO JUSTÍCIA, que amb la seva insistència en el tema del reciclatge, va proposar a la regidoria de serveis, en nom de l'agenda 21 SER, que la vaixella dels actes públics fos compostable i els gots de plàstic reutilitzables.

En el sopar dels colors, els gots van ser de plàstic i reutilitzables, com els que es van fer servir a la festa dels residus, la festa de Sant Jordi de l'AMPA CEIP Ronçana i la Calçotada. El plat compostable, es podia possar en el contenidor de matèria orgànica juntament amb les deixalles.

Encara hi ha coses que caldria perfilar i avaluar per propers actes al muncipi, des de la perspectiva de l'agenda 21 SER, cal millorar i canviar coses. No obstant creiem que la voluntat de fer una festa MAJOR SOSTENIBLE després de la implementació del pla de residus, és el més important. L'agenda 21 SER continuarà treballant el tema de la vaixella al setembre.

L'agenda 21 SER considera que reciclar, és una acte cívic, és un valor més que cal aportar a la nostra societat si volem avançar en la cultura de la sostenibilitat.

Agenda 21 SER: Persones, informació i participació

Etiquetes de comentaris:

Dades estadístiques de consulta i documents al blog juliol 2006


Aquí teniu el nombre de consultes al bloc. Volem afegir, que al juny les dades contabilitzades es van tancar el dia 29, i per tant el nombre de consultes va ser inferior. No és un error, simplement és que el dia 29 i 30 de juny les consultes no es van contabilitzar. Si voleu ampliar informació sobre la consulta al bloc aneu aquí




Aquí teniu el percentatge de notícies publicades al bloc.

Etiquetes de comentaris: ,

Dades de participació juliol 2006



Aquí téniu les dades participació. L'agenda 21 SER porta invertides un durant l'any 2006 un total de 118 hores. El gruix de la feina el porta ara la comissió de seguiment.

Etiquetes de comentaris: ,

28 de juliol 2006

Festa major civicament sostenible!

La separació de la brossa orgànica i inorgànica a Sant Simple ha estat un èxit.
Els contenidors, ubicats de forma estratègica al voltant de les taules, van facilitar als ciutadans la separació de la brossa.

També us volem recordar, que ahir, en la prova dels colors de "La milla", on al final de la cursa es va donar als participants ampolles d'aigua, la Regidoria de Serveis va ubicar un contenidor d'inorgànica on els participants deixaven les ampolles buides.
"La sardinada", també va tenir un convidat excepcional, els plats que es van fer servir per les sardines i el pà amb tomàquet, eren compostables i per tant, el ciutadà només havia de llençar les restes als contenidors de matèria orgànica ubicats als voltants de la festa.


Podem dir en general que aquesta festa major és una festa CIVICAMENT SOSTENIBLE gràcies a la col.laboració dels ciutadans.



Agenda 21 SER: Persones, informació i participació

Etiquetes de comentaris:

27 de juliol 2006

Política forestal: Informe


A l'octubre del 2005 l'agenda 21 SER va elaborar un informe de coneixement, perquè es volia aconseguir informació per aclarir alguns membres de l'a21SER, quines són les institucions públiques que es dediquen a la preservació dels boscos catalans.
Aquest document també és va lliurar a la regidoria de Medi ambient.

Els boscos...qui els gestiona?

Aquesta informació està relacionada amb les
Franges de protecció dels boscos

Agenda 21 SER: Persones, informació i participació

Etiquetes de comentaris:

26 de juliol 2006

Sant Simple sostenible: Felicitats CIUTADANS!


La festa de Sant Simple va ser un èxit. Es van col.locar contenidors d'orgànica, inorgànica i contendidors de vidre al voltan de les taules . El Regidor de Serveis, Jordi Sala, va fer una petita explicació prèvia al començament de la festa, sobre la seva ubicació, i va demanar la col.laboració de tothom.

A excepció d'alguna taula, es pot dir que els ciutadans que van participar de la festa, es va comportar molt bé. El civisme durant tota la nit va ser l'element més important.

Volem felicitar als ciutadans, és per això que hem possat aquesta medalla simbólica pel COMPORTAMENT CÍVICAMENT SOSTENIBLE, en el tema dels residus.

NOMÉS PÒDEM DIR: Visca els ciutadans sostenibles!

Agenda 21 SER: Persones, informació i participació

18 de juliol 2006

L'agenda 21 a l'aplec de Sant Simple


Us volem recordar a tots, que l'agenda 21 SER, té una taula reservada a l'ajuntament pel sopar de Sant Simple.
Només cal trucar i afegir-se a la taula o enviar un correu a la nostra bústia.
a21ser@telefonica.net

Us esperem a tots!.

Programa de la festa major

Agenda 21 SER: Persones, informació i participació

Etiquetes de comentaris:

15 de juliol 2006

Compostadors pels ciutadans

La regidoria de Medi Ambient del nostre municipi, ha lliurat aquest compostador als ciutadans de Santa Eulàlia que van participar dels tallers de compostatge cassolà.
L'ajuntament farà un seguiments dels compostadors lliurats al ciutadans per veure que els compostadors funcionen.
Es tracta de convertir les deixalles orgàniques dels nostres jardins en adob que es tornaria a utilitzar com a matèria prima.
Seguint els criteries de sostenibilitat tot tornaria a entrar en el cicle de la REUTILITZACIÓ.
També volem recordar que l'ajuntament disposa d'un servei de recollida porta a porta en època de poda i que cal trucar per telèfon 93 840 23 30 d'ECOSENDA, i recordar que hi ha unes bosses especials que es venen a cal Girpei.
Les restes de poda, es poden possar al compostador, sempre i quan disposem d'una trituradora.


Cal recordar que el compostador ha d'estar sempre tocant al terra.
Aquí us adjuntem dos manuals que ja han estat publicats en altres notícies:
Manual 1
Manual 2


Esperem que us serveixi com ampliació de coneixement dels tallers de compostatge cassolà.

Etiquetes de comentaris:

14 de juliol 2006

Valoració final de les jornades als punts d'emergència


Volem fer des de l'a21 SER una valoració molt positiva de les jornades que s'han dut a terme en els punts d'emèrgència.
Està clar que els canvis encara que positius, sempre costen de fer. A un nen li costa incorporar-se al setembre a la vida escolar, quan es produeix un canvi en la senyalització d'un carrer, alguns ciutadans els hi costa canviar el que sempre havien fet, i el pla de residus no podia ser diferent, però de mica en mica s'ha convertit en una activitat rutinària més dels ciutadans de Santa Eulàlia.

Les educadores: La feina ha estat gratificant, ja que els veins que s'han adreçat al punts s'han comportat amb correcció. Alguns tenien dubtes de com fer la separació, d'altres, de la utilitat dels punts i finalment, d'altres que no tenien coneixement de l'existència d'altres serveis que ofereix l'ajuntament com és la recollida dels residus verds.
L'ajuntament està valorant la possibilitat de mantenir aquesta formació alguns caps de setmana més.

Etiquetes de comentaris:

09 de juliol 2006

Informe dels parcs: Agenda 21 SER ens han fet cas?


L'any 2004, el regidor de Medi ambient, Lluís Velasco, va demanar als ciutadans que formavem part de l'agenda 21 SER, (concretament a la Carme Martin), si podiem fer un document on s'expliqués l'estat dels parcs del municipi. El regidor volia tenir una visió dels "ciutadans" més real que la valoració que poguessin fer els tècnics de l'Ajuntament. Es va crear un subgrup, a la línia 2 de treball entorn urbà i van sortir voluntaris per elaborar el document: Toni S. Perelló, Carme Martin, Carmelo Justicia i Joan Carles Lafuente.
L'objectiu de l'informe, no era aportar solucions, sinó simplement saber quina era la situació real.
Per elaborar l'informe, l'a21SER, va fer un document de treball de camp que consisitia en una petita enquesta que calia passar als diferents parcs del nostre municipi per veure el seu estat. El resultat va ser L'informe de situació dels parcs (cal tenir paciència en la descàrrega són més de 50 pàgines) i un segon informe sobre El parc 11 de setembre.
Per elaborar els informes es va localitzar un document, que reflectia la problemàtica dels parcs i la manca de normativa en forma de decret d'algunes comunitats autònomes inclosa la catalana. Aquest document, es fa servir com a referent per eleborar els nostres informes.
Els dos documents es van presentar a l'Ajuntament amb una instància, què és la imatge que acompanya a la notícia.
Els documents que hem adjuntat són els orginals.
És veritat que s'ha millorat en la qualitat de l'entorn a nivell general, s'han possat taules de picnic en el parc de Sant simple, i s'ha fet una neteja dels diferents parcs. En el parc 11 de setembre s'han canviat els gronxadors i s'han plantat arbres en la zona que dona a la carretera. També està projectat fer el parc del centre cívic La Fàbrica, que sembla ser que respectarà la torrentera i plantaran arbres autòctons, que suporten les temperatures altes i la manca d'aigua.

No obstant, l'a21SER ha de continuar fent un seguiment de la neteja i la preservació d'aquests espais.

Agenda 21 SER, Persones, informació i Participació




06 de juliol 2006

Síntesi de la reunió del dia 31 de juny



Us recordem que aquests eren els punts de l’ordre del dia:

Campanya de reducció del consum d'aigua iniciada per un veí del poble.
Un veí del municipi proposa a l'agenda 21 SER realitzar una campanya de reducció del consum d’aigua a les llars del poble. Es va decidir que es rumiarà entre tots nts com realitzar la campanya i ajornem les propostes per després de l'estiu. Es tracta de fer una proposta seriosa i planificada a la regidoria de Medi ambient.

Com ja sabeu la linia 3 del pals, Educació ambiental i participació ciutadana, inclou l'acció:

Programa 3.1. FOMENT DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL.
Acció 3.1.1: L’estalvi d’aigua.

Descripció

S’ha de sensibilitzar a la població de la necessitat i importància de realitzar un ús eficient d’un recurs tant escàs com és l’aigua. Aquest programa desenvoluparà les següents mesures, en coordinació amb les activitats existents i amb les entitats que operen en aquest àmbit:

o Promoció d’activitats d’educació ambiental als centres educatius del municipi, relatives al consum i estalvi de l’aigua.
o Difusió d’informació relativa a aparells i sistemes eficients en relació a l’ús de l’aigua, com reguladors de cabals de sortida a les aixetes, inodors de baix consum o de descàrrega controlada, electrodomèstics de baix consum, etc.
o Elaboració i difusió d’una guia de bones pràctiques en relació al consum d’aigua i la seva optimització a les llars.
o Publicació periòdica als mitjans de comunicació municipals i locals dels resultats obtinguts en l’estalvi d’aigua

Objectius
Promoure l’estalvi d’aigua

Més informació: Catalunya estalvia aigua

Dintre d'aquesta acció cal situar aquesta nova iniciativa de l'a21SER

Adquisició per part de l'ajuntament de la vaixella reutilizable.
En Carmelo continua treballant el tema de la vaixella reutilizable de ceràmica o bé d’una vaixella compostable com la que és va utilitzar a la calçotada per les activitats festives al municipi. Aquesta acció també està contemplada a l'auditoria:

Programa 3.1 : FOMENT DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

Acció 3.1.3: La gestió dels residus.

Descripció

S’ha de sensibilitzar a la població de la necessitat i importància tant de minimitzar la generació de residus com de la valorització dels residus generats. Aquest programa desenvoluparà les següents mesures, en coordinació amb les activitats existents i amb les entitats que operen en aquest àmbit:

o Promoció d’activitats d’educació ambiental en aquest àmbit adreçades a les escoles del municipi,
o Difusió d’informació relativa al destí dels materials que es recullen a la Deixalleria
o Campanya de sensibilització per tal d’aconseguir una bona implantació dels sistemes de recollida selectiva de matèria orgànica i residus verds.
o Publicació periòdica als mitjans de comunicació municipals i locals dels resultats obtinguts en la gestió dels diferents residus



Objectius

Promoure la recollida selectiva dels residus municipals

Últimes novetats sobre el transport municipal.
La línia de la Sagalés Riells-Barcelona i Barcelona Riells ha ampliat el seu servei: En el trajecte Barcelona-Riells passa una autobús a les 12 h i un altre a les 15 h.
En el trajecte Riells-Barcelona passa un autobús a les 10h i un altre a les 13 h.
Per més informació visiteu
http://www.sagales.com/

Accions a tenir en compte en la propera Festa Major.

Reserva per part de l'Agenda 21 d'una taula pel sopar de Sant Simple del 22 de juliol. Si voleu compartir la taula durant aquesta nit, podeu trucar a l’Ajuntament i fer la reserva a la taula “Agenda 21”

La creació del Consell Econòmic

La regidoria d'economia ha demanat a l'agenda 21 SER si vol participar en el Consell Econòmic del poble. Necessitem voluntaris.

Toni Sánchez Perelló

Secretari de l'a21SER

Agenda 21 SER: Persones, informació i participació.

04 de juliol 2006

Franges de protecció a Santa Eulàlia de Ronçana

Aquí teniu les franges forestals que s'han fet al nostre municipi.
Fa uns dies es va publicar al bloc, el Pla general de política forestal
Una de les accions que contempla el pla, és mantenir les franges de protecció entre urbanitzacions i boscos, com a mesura de prevenció d'incendis, en relació a la seguretat de les persones i també per la seguretat de la natura.





Hi ha dues notícies publicades al bloc i relaciones amb aquest tema i que us recordem a continuació:










-Franges de protecció de les urbanitzacions enfront incendis forestals

-Urbanitzacions amb mesures de prevenció d'incendis forestals




Agenda 21 SER, Persones, informació i participació.

Etiquetes de comentaris:

Compostadors a dojo!


El dijous 29 de juny, A Can XENA, la Regidoria de Medi ambient, va donar els compostadors al participants dels cursos de compostatge cassolà que s'han fet al centre cívic "LA FÀBRICA". Aquest cursos, que formaven part de l'educació del ciutadà en la gestió dels residus orgànics i dintre del marc formatiu dut a terme pel CEPA, ensenyaven als ciutadans com convertir la brossa del jardí en adob.
Alguns membres de l'agenda 21 SER que van participar en l'acte perquè havien fet el curset , ens han fet arribar la notícia. Creiem que activitats com aquesta des de la Regidoria de Medi ambient, són molt positives ja que promouen la "reutilització" de la matèria prima i així tot entra en el "circuit del reciclatge". A continuació relacionem els documents que l'a21SER ja ha publicat sobre el compostatge cassolà:


Manual de compostatge
Font d'informació: Consell comarcal del gironés i Departament de Medi ambient i habitatge.

Tranformació de residus en Adob
Departament de Medi ambient i habitatge

Altres materials:
Recollida Selectiva a21SER
Agenda 21 SER
Residu mínim CEPA
CEPA
Reciclatge d'olis 1
CEPA
Reciclatge d'olis 2
CEPA

Etiquetes de comentaris:

03 de juliol 2006

Informació: ús responsable a l'agenda 21 SER


Alguns membres de l'agenda 21 han mostrat preocupació per l'ús de la informació al bloc de notícies.
Us volem dir que la nostra organització, cita sempre les fonts d'informació quan reutilitza infomració publicada en altres pàgines web, i és respectuosa amb la propietat intel.lectual de les altres organitzacions.
No obstant, el marc d'actuació de l'agenda 21 SER està recollit en una directiva comunitària:

DIRECTIVA 2003/98/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO
de 17 de noviembre de 2003 relativa a la reutilización de la información del sector público


Aquí teniu l'article que parla de la reutilització de la informació del sector públic. Per tant qualsevol informació públicada al bloc i provinent d'altres administracions, sempre i quan es respecti l'origen citant la font d'informació, és d'un ús correcte.

D'altra banda, l'obtenció de la informació per part de l'agenda 21 SER així com la nostra participació en activitats relacionades amb el medi ambient, queden recollides en el conveni:

Convenio sobre el Acceso a la Información, la Participación del Público en la Toma de decisiones y el Acceso a la Justicia en Materia de Decisiones en Materia de Medio Ambiente Medio Ambiente, Aarhus, Dinamarca, 1998 , Aarhus, Dinamarca, 1998.

Seguint en aquesta línia, volem ser respectusos i seguim els criteris de la llei de la propietat intel.lectual, desenvolupat en el decret legislatiu 1/1996 de 12 d'abril.

Per si hi ha havia cap dubte sobre l'ús de la informació aquí queda recollida la normativa de la que disposem.
Properament penjarem un document en el bloc que compili tota la informació.

Agenda 21 SER, Persones, informació i participació.

Etiquetes de comentaris:

02 de juliol 2006

Participació en el Consell Econòmic


El dia 30 de juny, el secretari de l'a21SER ens va fer arribar una proposta de la Regidoria d'Economia de 'Ajuntament. Com ja sabeu, una de les propostes d'aquest govern, era la creació d'un Consell Econòmic al municipi. Sembla ser que es crearà aviat. El regidor ha demanat a través del secretari si l'agenda 21 SER voldria participar de forma activa en aquest Consell.
Entre els membres que van assistir a la reunió, es va votar la proposta i van sortir un total de 9 vots a favor de participar i 1 en contra. Des de l'a21SER, creiem que els principis de "SOSTENIBILITAT" són aplicables a tots els àmbits de la política pública municipal, (seguretat, educació, cultura, economia, medi ambient, etc..) i per tant qualsevol participació de l'a21SER ens els altres consells, es valora com una activitat molt positiva, la nostra filosofia de "reutilització dels recursos" pot ajudar als altres consells a introduïr aquest concepte com a pilar bàsic de les seves activitat i per tant ajudar arribar als criteris de sostenibilitat recollits al PALS.
L'agenda 21 SER, que ja ha batejat aquest consell carinyosament com "el consell de la pela" va votar SI i a la participació. En la propera reunió a mitjans de setembre, s'haurà de de decidir quin membre de l'a21SER ens representa al Consell Econòmic. Qualsevol membre pot ser candidat. Rumieu durant l'estiu.

Agenda 21 SER, Persones, informació i Participació.

Etiquetes de comentaris: ,

01 de juliol 2006

L'aplec de Sant Simple i l'agenda 21 SER


L'agenda 21 SER reservarà una taula amb al seu nom a l'aplec de Sant Simple. Tots aquells que us vulgueu afegir ho podeu fer quan l'ajuntament obre el termini per la ocupació de les taules.
Només cal trucar i afegir-se. Tindrem una vetllada "relax" on podrem parlar de "NOSALTRES".

Etiquetes de comentaris: