08 d’agost 2006

L'agenda 21 és cosa de TOTS


Benvolguda Senyora de Dios:
L'agenda 21 SER, ha recollit el seu escrit a la Vanguàrdia i es vol fer resó de la seva preocupació. Primer de tot ens sap molt greu la seva situació. Pot ser la seva junta de veins, amb el seu president al capdavant, hauria de fer una instància a l'ajuntament, plantejant el seu problema.
Dit això, li explicarem algunes coses sobre el pla de residus i el nostre col.letiu.
L'agenda 21 és un programa de Nacions Unides nascut a la
cimera de Rio a l'any 1992, que preocupada per la devastació mediambiental del planeta, proposa que es facin petits canvis des de l'àmbit local perquè canvii la situació global de malbaratament de recursos, ja que aquest no són INFINITS.
Dins d'aquest marc d'actuació global, els estats, les comunitats autònomes, i els municipis alguns dels quals s'aglutinen entorn a les diputacions, possen en marxa la idea de millorar l'entorn natural dels seus municipis i col.laborar amb les seves accions a la millora del planeta. Així és com neixen les "agendes 21 locals", on un col.lecitu de ciutadans d'una població preocupats de com millorar l'entorn on viuen, creen un grup de treball per influir en la pressa de decisions mediambientals del seu municipi.
A l'any 2003, Santa Eulàlia de Ronçana aprova la seva
auditoria mediambiental, que en el seu Programa: 4.2: PROMOURE UNA GESTIÓ DELS RESIDUS BASADA EN LA MINIMITZACIÓ, RECOLLIDA SELECTIVA I VALORITZACIÓ.

recull les accions següents:

Acció 4.2.1: Implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals.
Acció 4.2.2: Implantació de la recollida selectiva de residus verds
Acció 4.2.3: Millora del sistema de recollida selectiva a les àrees d’aportació.
Acció 4.2.4: Programa de gestió de residus ramaders
Acció 4.2.5: Estudi sobre la viabilitat d’establir instruments administratius, legals i fiscals pel foment de la recollida selectiva dels residus municipals
Acció 4.2.6: Actualització de l’ordenança municipal reguladora d’enderrocs i residus de la construcció.
Acció 4.2.7: Actuacions de millora a la Deixalleria.
Acció 4.2.8: Anàlisi de viabilitat de la implantació de sistemes de recollida alternativa alternatius en el municipi

No és un caprici el
pla de residus, sinó una de les accions contemplades en l'auditoria, que per altre banda, va estar consensuada per totes les forces polítiques i els ciutadans que van participar en la seva elaboració . L'inici del municipi en qüestions de sostenibilitat es va fer a l'any 1997 per l'antic equip de govern, que va signar la declaració de Manersa.

El compromís mediambiental, no és un VALOR polític , sinó que és un VALOR d'aquells que s'estimen l'entorn on viuen, i en el cas de Santa Eulàlia de Ronçana, el VALOR DEL NOSTRE ENTORN, ens eixupluga a tots.

Ens estimem Santa Eulàlia, ens estimem Vacarisses on hi ha un gran abocador de deixalles que generem entre tots i ens estimem
Sant Llorenç i Montserrat , on volen fer un nou abocador. Per sobre de tot ens estimem el planeta on vivim, per això volem deixar de produir més deixalles.
Reciclar, reduir i reutilitzar, han de forma part dels nostres VALORS, que hem de transmetre als nostres fills si volem un futur MILLOR PER ELLS.

Fomentar aquest valor, és responsabilitat dels governs i també dels ciutadans. Cadascú ha d'acceptar la seva part de feina.
Esperem senyora de Diós que la informació que li hem donat li sigui profitosa d'alguna manera.

Agenda 21 SER, Persones, Informació i Participació.

Etiquetes de comentaris: