28 de febrer 2006

Triptic de l'agenda 21 SER sobre residu mínim


L'agenda 21 SER prepara un tríptic sobre la manera de no generar residus en la compra de productes. Qualsevol aportació que vulgue fer la féu arribar a la secretaria de l'a21SER.


TRIPTIC RESIDU MÍNIM

Etiquetes de comentaris:

L'espiadimonisdigital del projecte rius


El projecte rius Projecte d'educació ambiental que té com a objectiu principal la conservació i millora dels nostres rius(...)
Font d'informació http://www.projecterius.org/

L'ESPIADIMONIS

Més sobre contaminació acústica


El soroll tractat per la via penal..


Contaminació acústica 2

Etiquetes de comentaris:

27 de febrer 2006

La gran festa del Reciclatge!


Sabeu que el 4 de març hi ha la gran festa del reciclatge?. Al parc 11 de setembre...Fes la selectiva i dona joc a la vida!

Etiquetes de comentaris:

Contaminació acústica més...


El mapa acústic del municipi no està encara aprovat. No obstant l'agenda 21 SER continua cercant informació sobre el tema per acabar d'aclarir alguns interrogants. Us adjuntem aquesta notícia, és el primer judici per la via penal.


Contaminació acústica

Etiquetes de comentaris:

26 de febrer 2006

Estem treballant...


L'agenda 21 SER, està treballant la possibilitat de fer una exposició o crear un document en forma de triptic sobre diferents consells sostenibles. Volem com a membres de l'a21ser la vostra opinió.


DOCUMENT DE TREBALL

Etiquetes de comentaris:

El Francesc Turrillo a l'A21SER


El cap de la policia de Santa Eulàlia de Ronçana, va assistir a la reunió mensual de l'a21ser al centre cívic "La fàbrica" el 24 de febrer.
El Francesc Turrillo, va contestar amb una gran correcció i coherència cadascuna de les preguntes que l'a21SER li va fer. L'ajuntament encara no ha aprovat el mapa acústic del municipi, no obstant, la llei ampara a la Policia Local per efectuar sancions als ciutadans que no cumpleixin la norma. En aques sentit, alguns negocis del nostre municipi, han estat advertits, que si superen els horaris contemplats per la llei de la contaminació acústica, i algún conciutadà es queixa, la policia local té potestat per aixecar una denúncia sobre l'excés sonor de l'activitat. Una de les preguntes que va fer l'a21ser és la capacitat que pot tenir la policia per poder sancionar alguns ciutadans íncívics, que s'extralimitent amb els seus vehicles, (motos i quaks). El cap de la policia va parlar de la dificultat per poder agafar aquests ciutadans que provoquen sorolls amb els seus vehicles, i que a més INVAEIXEN les zones rústiques i de boscos del nostre municipi. Alguna vegada, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local, han fet actuacions conjuntes per poder sancionar aquests ciutadans, però el perímetre d'actuació que han de cubrir sobre el territori és tan gran que la majoria de vegades no els poden agafar en el moment de la infracció. El cap de la policia va possar de manifest la seva disposició per donar resposta a qualsevol pregunta que es pugui plantejar des de l'a21ser.

Etiquetes de comentaris:

23 de febrer 2006

Més sobre les vies verdes: Catalunya és propietat de...


A l'octubre del 2005, els dies 28 i 29, es van fer les segones jornades sobre vies verdes a Cerdanyola del Vallès.
Una de les coses més importants de les que es va parlar, va ser de la "propietat del territori". Un eixemple modèlic, va ser Vitoria que amb el seu "anillo verde" va demostrar que les coses es poden fer, quan les "terres són de tots". La major part del territori de Vitoria, pertany a la Comunitat Autònoma (administració), a la Diputació i a l'Ajuntament. És per això que alhora de "gestionar el territori" no s'han trobat amb cap problema.
Catalunya és molt diferent. Tant sols un 10% dels boscos, pertanyen a Catalana Forestal, empresa pública del Departament de Mediambient, la resta és propietat privada. A Catalunya, cada PAM de TERRA és d'algú, que no és ni la Generalitat, ni les Diputacions ni els ajuntaments. Per protegir els nostres espais naturals, ens hem inventat el PEIN (Pla espais interés natural) que intenta això alliberar aquest espais de la urbanització a dojo que s'esta fent del territori català.
Les vies verdes, el PEIN, els parcs agrícoles, els bancs de terres, etc.. volen precisament conservar el territori, però hi ha col.lectius en contra d'aquestes iniciatives, perquè limiten els interessos individuals.
La xarxa de custòdia del territori, és una iniciativa que cerca fòrmules d'entendre's entre els propietaris privats, i el gran patrimoni que tenim a Catalunya, el nostre entorn natural.

Etiquetes de comentaris:

Vies Verdes



L'ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana va signar al 2005 la seva adhesió al Manifest de Sant Celoni, que defensa les "vies verdes". Les vies verdes són corredors amples, que permeten un desenvolupament dels ecosistemes naturals i alhora un ús d'aquest espais naturals pels ciutadans.

QUÈ SÓN? Les vies verdes no tenen un territori administratiu que respongui ni al municipi, ni a la comarca, ens al contrari, obliga a aquestes administracions a possar-se d'acord per gestionar aquests espais. L'agenda 21 SER en la seva sessió de treball número 4, dins el procés de participació del POUM, va treballar el tema de les vies verdes i la defensa del territori a través d'aquesta nova "visió natural del terrirori". Santa Eulàlia de Ronçana es troba dins la via verda Gallecs-Bertí-Gallifa. Les vies verdes, s'enfronten a les tendències urbanístiques d'ocupació del territori. El Departament de Mediambient, encara no ha fet cap política en aquest sentit. La Xarxa de custòdia del territori, l'ADENC, la Campanya contra el IV cinturó, recolçen aquesta iniciativa.

Ara s'ha creat una associació en defensa de les vies verdes, a les que us podeu adherir.




VIES VERDES

Etiquetes de comentaris:

Documents de l'A21SER


L'agenda 21 SER vol obrir un nou espai al blog i la publicar documents de les seves activitats. Aquesta nova activitat Inclourà dos tipus de documentació:

- "documents de debat" que aplegarà els documents de treball de l'a21ser amb els temes que està treballant
-"documents de divulgació", documents com poden ser triptics, díptics, etc..

CRONOLOGIA DE l'AGENDA21SER

Etiquetes de comentaris:

22 de febrer 2006

Reunió mensual a la Fàbrica



El proper divendres 24 de febrer, l'a21SER es reunirà a la fabrica a les 8 del vespre. Es farà una valoració de la participació de la organització en els diferents actes relacionats amb la recollida selectiva.

Etiquetes de comentaris:

20 de febrer 2006

Gràcies a tots....

ESPECIALMENT A CARMELO JUTICIA, TREBALLADOR INCANSABLE A L'A21SER.

Continuarà...

Etiquetes de comentaris:

Missió...calçotada SOSTENIBLE!: Els resultats..


Abans...DE COMENÇAR...











DURANT...EL DINAR...















Aquí l'A21SER MINIMITZANT RESIDUS....

I EL FINAL.....QUE TOTA L'A21 SER VOLIA, EL MÍNIM DE RESIDUS EN UNA ACTIVITAT PÚBLICA DE MÀXIMA CONCURRÈNCIA...















El resultat final de 450 CIUTADANS A LA CALÇOTADA...
Gràcies a tots els ciutadans per la col.laboració...en un objectiu que és comú...EL RECICLATGE.

Etiquetes de comentaris:

Missió...calçotada SOSTENIBLE!: Els instruments

ELS INSTRUMENTS DE LA CALÇOTADA SOSTENIBLE...





LA INFORMACIÓ...










ELS CUBELLS....





















ELS COL.LABORADORS....



Etiquetes de comentaris:

Missió...calçotada SOSTENIBLE!










ELS ACTORS....




En primer lloc...els CALÇOTS com a protagonistes de la jornada gatronòmica...

En segon lloc....els afamats CIUTADANS...

En tercer lloc...el nostre home a l'agenda 21 SER promotor de la CALÇOTADA SOSTENIBLE...




Tot va començar el 3 de febrer, quan el Carmelo Justicia , especialment sensibilitzat pel reciclatge domèstic, va propossar crear una comissió de suport al CEPA. Entre algunes propostes, una de les més interessants va ser la CALÇOTADA SOSTENIBLE. Era una bona oportunitat per ensenyar al ciutadà "in situ" a separar la matèria orgànica de la inorgànica...ho ha aconseguit el nostre home en la seva MISSIÓ...CALÇOTADA SOSTENIBLE?

FESTA DE LA BROSSA ORGÀNICA, dissabte 4 de març a partir de les 11 a la PLAÇA 11 DE SETEMBRE. Hi haurà jocs, tallers, música i un aperitiu sense residus i moltes coses més. US HI ESPEREM!

Etiquetes de comentaris:

Algunes dades de la Calçotada


El CEPA va considerar que la festa de la calçotada podia ser un bon moment per fer pedagogia del reciclatge.
Algunes dades:
Assistents 450 persones
8 contenidors de brossa orgànica
20 cubells de brossa orgànica de carrer(1 per taula)
20 cubells de brossa orgànica de cuina
1 contenidor verd pel rebuig/inorgànica
1 contenidor de brossa orgànica gran
Aquesta prova pilot del reciclatge en festes ha estat molt positiu i possa de manifest que si hi ha eines per poder fer el reciclatge, el ciutadà aprén ràpidament.

Etiquetes de comentaris:

Ciutadans modelics en la calçotada sostenible




L'agenda 21 SER vol donar les gràcies als ciutadans que van col.laborar activament en el reciclatges de les deixalles que es van produir a la festa.
Desde l'agenda 21 volem donar les gràcies a tots per la col.laboració EXEMPLAR que van tenir tots els assistents, que van seguir amb interés totes les indicacions dels voluntaris:

Carmelo Justicia
Toni S. Perelló
Dolores Bretones
Joan Barnils
Esteve Carreres
Membres del CEPA

Etiquetes de comentaris:

Triptic del CEPA als ciutadans

Els ciutadans de Santa Eulàlia de Ronçana, són convocats pel CEPA a les xerrades explicatives de la recollida selectiva al nostre municipi. A part de lliurar les galledes, els ciutadans reben un triptic explicatiu, com aquest. En el tripctic s'expliquen que són les deixalles orgàniques i inorgàniques i donen consells de com fer el procés.


Etiquetes de comentaris:

17 de febrer 2006

Tercera sessió sobre residus


Us recordem que avui 17 de febrer hi ha una tercera reunió sobre els residus. L'a21SER prepara un tríptic que dona consells sobre reduir el la producció de residus domèstics quan en relació al tipus de productes que es consumeixen.

Etiquetes de comentaris:

16 de febrer 2006

Calçotada SOSTENIBLE!





A principis del mes de febrer, l'agenda 21 va començar a pensar com canalitzar la seva ajuda a la recollida selectiva del nostre municipis. Una de les propostes va ser aprofitar la festa de la calçotada del dia 19 i donar-li una vessant educativa en el tema del reciclatge. Com aportació de l'Agenda 21 al nou Pla de Residus es va decidir un eslogan intern per treballar: "Fem una calçotada sostenible". Al voltant d'aquesta idea en Carmelo Justícia s'ha encarregat de tots el detalls:
-Primer la fira de la Candelera, va permetre veure alguns vaixelles reciclables i tot tipus de productes curosos del mediambient.
-La sol.licitut de diferents pressupostos d'aquest tipus de material que s'han valorat en les dues sessions de residus 3 i de 10 de febrer.
-La compra final de plats, gots i coberts, que es desfan amb la matèria orgànica
ceràmica per altres actes, va ser coordinada amb la Regidoria de mediambient.
-Una de les propostes és comprar vaixella, que es deixaria dipositada a la deixalleria per fer ús en les diferents festes que hi ha al nostre municipi.
Les dues sessions de treball, que tancaran un cicle amb la propera sessió del dia 17 de febrer ha estat una tasca engrescadora i ajudarà a fer pedagogia sobre sostenibilitat, que és un dels OBJECTIUS PRINCIPALS DE L'A21SER.

Etiquetes de comentaris:

Voluntaris de l'a21SER a la calçotada




El dia 19 de febrer la calçotada comptarà amb la col.laboració dels membres de l'a21ser. Els voluntaris portaran aquesta etiqueta i els ciutadans podran adreçar-se a ells per qualsevol dubte que tinguin amb la gestió dels residus que es generin en l'esdeveniment. L'agenda 211 SER vol recolçar als membres del CEPA que participaran també en la festa, per explicar el funcionament de la recollida selectiva al nostre municipi.

Etiquetes de comentaris:

13 de febrer 2006

2a sessió de l'a21SER sobre residus

El dia 10 de febrer, a l centre cívic la Fàbrica van tenir lloc la 2a sessió de treball sobre els residus.
Una de les preocupacions de l'a21ser és com fer un consum de productes sostenible. La millor deixalla és aquella que no es genera. El ciutadà pot fer petites coses com: Anar a comprar amb un cistell, o comprar el pà i portar bossa de roba. De fet és "recuperar" coses es fèien abans i que ajuden a no generar residus de forma gratuïta.

Etiquetes de comentaris:

12 de febrer 2006

La vida torna a la terra...


Finalment hem aconseguit fer compost!

Etiquetes de comentaris:

Solució de problemes


Si el compostatge no surt...

Etiquetes de comentaris:

El que NO s'ha de compostar


El que està prohibit abocar al compostardor.

Etiquetes de comentaris:

MILLOR no compostar..


Saber quin són els materials que no cal compostar.

Etiquetes de comentaris:

Com separem els materials?


Aquest és el tercer pas per fer el compostatge, triar i separar els elements que van al compostador.

Etiquetes de comentaris:

Què es pot compostar?


Els elements en vermell són tots els materials que es poden compostar.

Etiquetes de comentaris:

Com es fa el compostatge casolà?


Alguns dubtes sobre el compostatge es poden resoldre en totes les fitxes sobre el compostatge que s'editaran a coninuació d'aquesta.

Etiquetes de comentaris:

11 de febrer 2006

Mes sobre la gestió dels nostres residus


Els ciutadans de Santa Eulàlia de Ronçana tenen la possibilitat de gestionar els residus que es generen al jardí a casa seva.
Si els pagessos del nostre municipi poden fer "compost" a partir de la matèria orgànica generada per tots els Santaeulialiencs...podem de forma individual crear nosaltres compost?. La resposta aquesta i d'altres preguntes al taller de compostatge casolà.

Etiquetes de comentaris:

Més informació pels ciutadans de Santa Eulàlia sobre la recollida selectiva


Els ciutadans de Santa Eulàlia de Ronçana que vulguin rebre més informació sobre la recollida selectiva, es poden adreçar al centre cívic "La Fàbrica" per resoldres els dubtes que puguin sorgir.

Etiquetes de comentaris:

El conseller de Mediabient i l'a21SER


L'expedició de l'agenda 21 SER que va visitar la fira de la Candelera a Molins de Rei el dissabte 4 de febrer, va contactar amb un convidat especial el conseller de Mediambient, que també estava a la fira. Aquesta és la prova. Vindrà a la fira del 4 de març que hi ha prevista a Santa Eulàlia de Ronçana el 4 de de març?

Etiquetes de comentaris:

10 de febrer 2006

Greenpeace diu...


Segons aquest estudi només es recicle un 11'52% de les deixalles que produim.
Desde l'any 1996, que cada ciutadà produïa 1'3 kg d'escombraries, la xifra ha augmentat un 30% per any.

http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/resumen-del-informe-la-situac.pdf

Etiquetes de comentaris:

La xerrrada dels residus a la "fabrica"



La xerrada que va tenir lloc ahir dia 9 de febrer, va incloure un vídeo per explicar als veins de la primera zona, la forma en la que els ciutadans hauran de fer el procés del reciclatge a casa seva.

Etiquetes de comentaris:

Comencem amb els residus


Ahir 9 de febrer, es va començar la campanya informativa sobre residus. La zona 1 de Santa Eulàlia de Ronçana se li ha explicat el procés que es durà a terme amb la recollida selectiva dels residus. La reunió va durar 1 hora i mitja i es va passar un vídeo de com s'ha de fer.

Etiquetes de comentaris:

07 de febrer 2006

Quasi una TONA de deixalles per Santaeulialenc!


Segons dades del CEPA a Santa Eulàlia de Ronçana es van recollir a l'any 2004 un total de 5.119 tones d'escombreries. Si el total d'habitants aquest any era de 5.468...quantes tones toca per habitant?

Etiquetes de comentaris:

La galleda del rebuig o inorgànica



La major part són envasos i embalatges d’un sol ús (brics, llaunes, plàstics...). Els dies de recollida de la inorgànica, es possarà tot a dins d'una bossa de plàstic i la deixarem a la porta de casa. El calendari ens ajuda a recordar quina brossa es treu cada dia.

Etiquetes de comentaris:

I les deixalles inorgàniques a ON?


Les deixalles inorgàniques al cubell del REBUIG!. Les llaunes, el plàstic, paper d'al.lumini, etc..
Els dies que toqui recollida de brossa inorgànica, ho recollim tot a una bossa de plàstic i ho deixem a la porta de casa.
Així de fàcil!!!!!

Etiquetes de comentaris:

Al cubell orgànic que es possa?


Això és el que es possarà a la galleda marró. Totes aquestes coses són matèria orgànica. Això es convertirà en compost que torna a la terra. Allò que crèiem que eren deixalles, es converteix en riquesa!

Etiquetes de comentaris: