29 d’abril 2006

L'agenda 21 SER és un conjunt de persones...d'informació..de participació

L'agenda 21 SER obre un nou espai d'imatges en moviment que vol recollir, paisatges, activitats, informació en suport videogràfic, perquè tots els que vulguin disposin d'informació més àgil. Gràcies al membres de l'a21SER que voluntàriament han deixat les seves imatges per formar part de l'experiment. LES IMATGES SÓN DE L'ENTORN ON VIVIU, SANTA EULÀLIA DE RONÇANA.

Etiquetes de comentaris:

28 d’abril 2006

Dades estadístiques de consulta i documents al blog durant el primer trimestre del 2006




















Aquí teniu el total de consultes per mes fetes al blog i també el total de documents publicats per dia.

27 d’abril 2006

Imatges del nostre entorn : Can Barnils.

Fa uns dies, un membre de l'a21 SER, ens va fer arribar un vídeo amb un paisatge de Santa Eulàlia de Ronçana. Al principi no va semblar possible que es pogués editar al blog, però finalmen hem aconseguit fer-ho. Estem fent proves per poder editar més, esperem que us agradin aquest minis reportatges!.

L'entorn natural és a Can Barnils.

Col.laboració de l'a21 SER amb la Xarxa de Custòdia del Territori.


L'agenda 21 SER, ha col.laborat amb xarxa de custodia del territori en l'elaboració del pla director del 2007. Aquí teniu el resultat de l'enquesta.

Associació Catalana de la Contaminació Acústica(ACCA)

Aquí teniu el recull que en ha enviat l'ACCA sobre un nou sistema de medició l'AGRESON. 1 Agreson equival dues vegades 25 decibelis.La contaminació acústica és una de les accions recollides al PALS, i que estem treballant a l'agenda 21 SER.

Aquí teniu els eixemples d'equivalències

Etiquetes de comentaris:

25 d’abril 2006

Ampa SOSTENIBLE!


El dia 21 d'abril, els pares i mares de l'AMPA CEIP RONÇANA, van preparar una xocolatada pels nens de l'escola. Van demanar al Regidor d'educació i serveis, Jordi Sala la utilització dels gots de plàtic que ja s'havien fet servir per altres activitats públiques al nostre municipi. Els pares volien transmetre als nens que el MILLOR RESIDU, és aquell que no es genera. Els gots es van netejar a l'escola. La imatge de les papereres plenes de gots de plàstic, no hi era.

Felicitats per la vostra activitat!. La conscienciació dels nens és imprescindible, ells són el futur.

AMPA CEIP RONÇANA



Etiquetes de comentaris:

24 d’abril 2006

Agroproductors de Santa Eulàlia de Ronçana








Un conjunt d'agosarats agroproductors de Santa Eulàlia de Ronçana, participen en un projecte innovador, la comercialització i distribuició d'agroproductes de producció pròpia.
Avui dia 24, inauguren a Barcelona la botiga.
El nou comerç disposarà d'una pàgina web, on es podran comprar productes a través d'internet.
L'agenda 21 farà un enllaç permanent quan s'inauguri la pàgina, perquè disposeu d'informació actualitzada dels seus productes . Els agroproductors tenen un gran respecte per l'entorn natural i segueixen criteris de "producció sostenible".



L'Enric Blajé, Lluís Figueroa, Montserrat Pagès i Ricard Alcojor, participen de forma activa amb els seus productes en aquesta nova aventura!

Etiquetes de comentaris:

19 d’abril 2006

Poesia i rosella per Sant Jordi!



Aquesta és la contribució de l'agenda 21 SER al Sant Jordi 2006. La rosella com a símbol de la naturalesa tal i com és, LLIURE.
Les ciutats

Quan es giten de nit, ja fatigades,
les ciutats fan pudor a gasolina.
Tanquen a poc a poc els ulls i amaguen
sota llençols de greix la pell ferida.

Les ciutats tanmateix no dormen. Callen
i esperen amb espant l'aspra embranzida
de cotxes, camions, crits i sabates,
que serà com el gall que obri el nou dia.

Les ciutats estan tristes i gastades,
farcides de soroll, de brutícia.
Són enormes taüts plens de fantasmes
sense cel, ni capvespre, ni migdia.


Marc Granell

València, 19 d'abril de 1953

Quina sort tenim del nostre entorn!

Rius que ens lliguen...

Ja fa uns dies vam publicar la notícia de la trobada que es farà a Granollers. Aquí teniu el programa.
L'activitat es farà a la Sala Francesc Tarafa.
(...)És un cop l’any que el Projecte Rius, entitat dedicada a apropar la ciutadania als rius, realitza aquesta Trobada de Grups en un municipi del nostre país. Cada any, la ciutat amfitriona esdevé per un dia l’aparador i el punt d’encontre dels ciutadans i ciutadanes que s’apleguen a conèixer l’entorn i els encants del municipi.(...).
Font d'informació: Projecte Rius

Etiquetes de comentaris:

17 d’abril 2006

Cases més sostenibles



La organització de consumidors i usuaris de Catalunya (OCUC), ha publicat un dossier a la seva pàgina web Com fer sostenible casa nostra.

En aquests document es parla de com fer més eficients les llars en relació al consum d'aigua, d'energia etc...

Font d'informació de la notícia: OCUC.

16 d’abril 2006

Un PALS per qui vulgui..



Ja us podeu baixar l'auditoria aquells que no disposeu de còpia. Aquí teniu l'enllaç

Etiquetes de comentaris:

12 d’abril 2006

Dades estadístiques de la deixalleria de Santa Eulàlia de Ronçana


Si voleu saber les dades estadístiques de la deixalleria de Santa Eulàlia de Ronçana, només cal anar-hi aquí.
La deixalleria porta més 1.700 visites contabilitzades al mes de febrer.

Consorci del Riu Besòs


L'agenda 21 SER, ha creat un enllaç a la pàgina web del cosorci del Riu Besòs. En aquesta pàgina web, teniu informació sobre les activitats de la depuradora de Santa Eulàlia de Ronçana. La inspecció i control dels abocaments d’aigües residuals d’origen industrial, és un dels principals objectius del consorci.

11 d’abril 2006

Encaixos


El tercer sector de la població de Santa Eulàlia de Ronçana ja ha recollit la informació del CEPA i ha assistit a la jornada sobre com es farà la recollida selectiva al municipi.
Es tanca un segon cercle, el de l'educació en el reciclatge al ciutadà. Per duur a terme qualsevol aprenentatge, cal una bona formació, i en aquest cas el CEPA ha fet una bona feina. Recordem que el primer cercle, va ser la presentació del pla de residus, al qual es pot accedir amb un enllaç des d'el blog.
La implementació de la recollida selectiva, va començar amb el primer sector, des d'el mes de març. Com qualsevol servei que es posa en marxa, cal fer encaixar totes les peces, fins a obtenir la confecció final del trencaclosques. La participació i implicació dels ciutadans és imprescindible.

Etiquetes de comentaris:

L'agenda 21 SER i el IV cinturó




Arrel de les notícies publicades al diari nou nou i a petició d'alguns membres de l'a21ser hem cregut oportú publicar una petita referència al IV cinturó. Com ja sabeu, l'agenda 21 SER seguint el Pla d'acció per a la sostenibilitat (PALS) concretament l'acció :

3.2.5 Promoció d'accions en contra del IV cinturó que diu:

" Es realitzarà un control i seguiment de l’estat de situació del projecte de IV Cinturó per tal d’avaluar sistemàticament l’impacte d’aquest projecte en el municipi i organitzar el posicionament i les accions a emprendre per part del municipi en relació al IV Cinturó i que l'objectiu és: " fer un sguiment del projecte de IV Cinturó i reealització d’activitats en contra de l’impacte del projecte de IV Cinturó. "

va crear a l'any 2005 un grup de treball de la línia 1: L'Entorn natural.
4 Sessions de treball van donar com a resultat 3 documents

-Sessió 2, sobre la Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge.
-Sessió 3 sobre el IV cinturó i la pèrdua de paisatge arrel de la seva construcció.
-Sessió 4, sobre les vies verdes i el manifest de Sant Celoni.

Els documents es poden consultar a l'arxiu de l'agenda 21 SER.

Etiquetes de comentaris:

El Ganxo ens ENGANXA!



El catedràtic de filosofia de la universitat de Girona Josep Maria Terricabres, vindrà a Santa Eulàlia de Ronçana. És un "luxe" pels santaeuliencs. Terricabres ha fet el pròleg d'un llibre Cap a a on van els valors? publicat per (Centre Unesco de Catalunya) al 2005 on un total de 51 intel.lectuals reflexionen sobre el civisme, l'educació i els valors en el llindar del segle XXI, i on el catedràtic fa aquesta reflexió: "(...)Els valors van cap on anem nosaltres, perquè van amb nosaltres. I mentre fem camí-o mentre el busquem-, els valors ens alimenten. Al capdavall els valors ens delaten. Digues-me quin camí fas, digues-me quines són les teves certeses i els teus dubtes, i potser no et podré dir cap on t'encamines, però et podré dir QUINS VALORS T'AGUANTEN"(...)

L'agenda 21 SER, que té com a referent Pla d'acció social per a la sosteniblitat, (PALS) té un punt que també treballa els "valors" com a acció dins de la línia 2 de treball la millora de la qualitat de l'entonr urbà i que diu textualment:

Acció 2.1.4: Sensibilització sobre la convivència cívica

Per tal d’avançar en la millora de la convivència cívica proposem l’estudi de accions que es podrien establir, com per exemple:
-Potenciar activitats i espais que promoguin la interacció entre diverses generacions, com per exemple l’esmentada granja-escola. Recuperar la memòria popular i fer possible la transmissió a les noves generacions.
-Difusió de programes que facilitin el debat i la participació a l’entorn dels valors, l’ètica, la política i el civisme.
-Fomentar la participació de les persones foranes en la vida cultural, cívica i social del poble, com a procés de normalització o foment de la convivència positiva.

Per tant aquesta xerrada, no queda tant lluny del que la nostra organització promou, valors. Si perdem els valors...que ens queda?. No es podia fer un pla d'acció local sense dotar-lo de "valors", no hauria tingut sentit aleshores.

Informació complementària sobre la Fundació Jaume Bofill

07 d’abril 2006

Més de 1.000 hores de participació ciutadana de l'a21SER

L'agenda 21 SER està elaborant un document on es reflectiran totes les hores de participació dels ciutadans membres de l'a21SER.L'objectiu final del document es que la Regidoria de mediambient tingui informació sobre "el bon estat de salut" de que disposa la nostra organització. Aquí teniu un avenç.Les hores totals s'han recollit en base a la participació dels ciutadans en els diferents òrgans de participació de l'a21ser Plenària, Consell de desenvolupament sostenible, i Comissió de Seguiment. Entre aquestes dades no estan incloses les hores de dedicació dels grups de treball i de la secretaria de l'agenda 21, però si es reflectiran en el document final d'avaluació de la participació.

La secretaria de l'a21ser felicita a tots i cadascún dels seus membres. Pot ser si continuem en aquesta línia algún dia aconseguirem la "CREU de SANTA EULÀLIA DE RONÇANA" a la participació ciutadana, que l'ajuntament vol donar a entitats del poble o persones que fan coses pel nostre poble.

06 d’abril 2006

Una cançó... val més que mil raons!


El Departament de política territorial de la Generalitat de Catalunya, ha publicat a la seva pàgina web, el PIC 2006-2012(Pla infraestructures de Catalunya). Aquest pla contempla la construcció del IV cinturó. Aquesta infraestructura, que també pasa per Santa Eulàlia de Ronçana, tallaria el nostre poble per la meitat. Com agenda 21 SER podem afirmar que El pla d'acció local per a la sostenibilitat de Santa Eulàlia de Ronçana contempla en la seva acció 3.2.5 Promoció d'accions en contra del IV cinturó. En aquest moments el PTOP ha demanat als ajuntaments que participin del pla fent les al.legacions que considerin més oportunes.
El Santaeulalienc Fèlix de Blas, com a membre del grup d'oposició al IV cinturó, ha escrit una cançó que ens ha deixat... bocabadats?.
Si voleu escoltar, llegir i pasar una estona divertits amb el Felix aneu a la pàgina web de l'adenc.

Etiquetes de comentaris:

3 anys de PALS....


El dia 1 de març de 2003 es va fer públic el pla d'acció local per a la sostenibilitat. És un document de referència per a l'agenda 21 SER que base de la pólítica pública mediambiental del municipi. 3 anys de participació ciutadana que han ajudat a l'organització a ser un punt de recolçament en la pressa de decisions municipal.
A tots els ciutadans de Santa Eulàlia de Ronçana Gràcies.

Etiquetes de comentaris:

05 d’abril 2006

El document de la planta agrícola de compostatge


L'ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana ha lliurat a l'a21SER el document sobre la planta de compostatge agrícola. Alguns membres de l'a21SER van suggerir al secretari que demanés el document per disposar de tota la informació.
Hi ha disponible una còpia del document al centre cívic la fàbrica , però en els propers dies, s'intentará escanejar i vincular el document al blog.

04 d’abril 2006

Resum de la reunió de l'a21SER





Els membres de l'a21SER es van reunir el 31 de març al centre cívic la fabrica com cada final de mes.
L'eix central de la reunió va ser una valoració de la implementació del pla de residus.
Entre d'altres qüestions, es va parlar de l'acceptació dels ciutadans de Santa Eulàlia de Ronçana del nou sistema de recollida. En aquest sentit, l'a21ser va aplaudir el comportament cívic de la majoria dels ciutadans de Santa Eulàlia, que de mica en mica estan incorporan la separació de la matèria orgànica de la inorgànica a la seva vida quotidiana.
Es va comentar també que la retirada dels contenidors ha fet que els carrers guanyin en espai pels ciutadans, sobre tot en el Rieral, on es concentra el comerç de Santa Eulàlia, i els ciutadans es desplacen en els seus vehicles per fer les compres.
També es va parlar que cal ajustar les rutes dels camions que fan la recollida.
Un altre tema que preocupa a l'agenda 21 SER, és la gestió de les plantes de compostatge i es va sol.licitar al secretari que demani més informació al tècnic de mediambient.
Es considera molt positiva l'educació del ciutadà en el reciclatge que el CEPA ha fet.
També es va valorar la participació de l'a21ser en alguns actes al municipi , on s'ha promogut el reciclatge de la matèria orgànica i inorgànica.
L'agenda 21 SER, creu que una bona educació, un seguiment de la qualitat del servei de la recollida i la participació activa del ciutadà pot portar a bon terme la recollida selectiva al nostre municipi.

Etiquetes de comentaris:

Les peces encaixen... de mica en mica


Quan un projecte com és el pla de residus es fa operacional , hi ha un periode d'adaptació en el qual totes "les peces del trencaclosques" han d'encaixar:

-L'aprenentatge dels ciutadans en com fer el procés de reciclatge,
-Els horaris i les rutes dels camions que recullen les deixalles
-El seguiment de la gestió de la qualitat del servei per part de l'ajuntament.
-L'assessorament del tècnic en mediambient en el procès d'implementació del pla.
-La participació de les entitats del poble amb actituts positives de reciclatge en els seus actes.
-L'opinió i col.laboració de l'agenda 21 i el consell de desenvolupament sostenible, com a valor afegit al procés.
Tots els actors socials, polítics i tècnics hem de treballar de forma conjunta, per ser sostenibles i el que és més important portar-ho a la pràctica i servir com a model a altres municipis de Catalunya.

Etiquetes de comentaris: